You, the petitioner
Artikelencollage.001

Burgerregering

56 signatures

Geen regering met politici meer, maar een regering met burgers die moeten solliciteren op vacatures die door de Tweede Kamer worden opgesteld.

Petition

We

stemgerechtigde burgers

 

observe

dat de huidige praktijk waarbij een regering wordt samengesteld door een coalitie van politieke partijen niet langer meer voldoet;

dat het beter is als de Tweede Kamer alleen de vacatures opstelt voor de ministersploeg en dat alle burgers daar op kunnen solliciteren.

 

and request

de formateur om een regering samen te stellen op basis van vacatures die de Tweede Kamer opstelt.

Sign this petition

 
We e-mail you a link to confirm your signature. Your data will not be shared with third parties and remains with the Stichting Petities.nl. Your name and place of residence will only appear if you choose this. Read more about this in our privacy statement.

Details

Addressed to:
(in)formateur 
Petition desk:
Closing date:
2020-09-15 
Lead petitioner:
Reinder Rustema 
Organisation:
Petities.nl 
Website:

History

Signatures

Updates

Extra argument: verantwoordelijkheid nemen in een coalitie loont niet

Misschien een extra argument om partijen over te halen te kiezen voor een 'burgerregering', een regering met partijloze bestuurders. In de 1848 Factsheet van dinsdagochtend 4 april 2017 (ook hier) een overzicht wat er met je partij gebeurt bij de volgende verkiezingen als je deel uitmaakte van een coalitie.

+Read more...

Dat levert je geen extra zetels. Goed, misschien kan je dan wel belangrijke doelen realiseren voor je partij, maar het electoraat beloont je er niet voor.

Enerzijds is het dan toch mooi dat er partijen zijn die desondanks toch 'verantwoordelijkheid nemen', maar bij een burgerregering zijn er nog steeds bestuurders die dat doen. Ze maken alleen geen deel uit van een partij en hoeven zich geen zorgen te maken over electoraal succes. Ze kunnen zich helemaal richten op goed beleid, want daar worden ze door de Tweede Kamer op afgerekend.

2017-04-04

Burgerregering, hoe dan?

Ook op het bijbehorende blog, hoe een burgerregering realiseren?

De uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 geeft een mooie kans om een burgerregering te realiseren. Bijna niemand zal protesteren als Rutte weer minister-president wordt, maar om een coalitie te vormen zullen partijen zoals CDA, D66 en GroenLinks graag laten zien waar ze voor staan.

+Read more...

Het uitruilen zoals Rutte met Samsom deed werd de PvdA niet in dank afgenomen. Daarnaast heeft de VVD hele slechte ministers gekend:

  • Henk Kamp van EZ is niet bepaald geliefd in Groningen door de gaswinning en het doorverwijzen van burgers naar de NAM bij klachten.
  • Melanie Schultz van Infrastructuur en Milieu heeft als carrièrepolitica vakkundig het lastige spoorwegendossier (met Fyra) bij haar staatssecrataris gedumpt zodat ze lintjes kon knippen voor nieuwe snelwegen en borden met 130 erop onthullen, een VVD-uithangbord
  • Ivo Opstelten en Ard van der Steur faalden als minister van Veiligheid & Justitie
  • Edith Schippers op Volksgezondheid, Welzijn en Sport was controversieel doordat het bedrijf van haar man dat profiteerde van haar beleid
  • de staatssecretarissen Weekers en Wiebes kregen de Belastingdienst niet onder controle

Waarmee niet gezegd is dat de PvdA-ministers het beter deden. Hoe dan ook, tijd om hier veranderingen door te voeren. Het kan alleen maar beter worden.

Rutte wordt alom gewaardeerd voor zijn rol als minister-president, juist omdat hij zich zo min mogelijk bemoeit met het werk van de ministers. Juist deze flexibele, pragmatische Rutte zou goed een gezelschap van ministers en staatssecretarissen zonder politieke kleur kunnen leiden.

Maar waar vinden we dergelijke bestuurders? Dat is waar de burgers in het land een rol hebben. Die moeten goede ministers nomineren door ze in een brief aan te bevelen bij de Tweede Kamer via de voorzitter

Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag

of desnoods via @2eKamertweets #ministeriabel

Het hoeft niet lang, want uiteindelijk zal elke kandidaat toch door een sollicitatiecommissie gecontroleerd worden. Als er maar een paar duizend namen binnenkomen waar minstens honderd goede kandidaten tussen zitten!

2017-03-16

Ad.nl: Strijd om premierschap schaadt aanzien politiek

Of zoals Blendle het pleidooi van Sammy van Tuyll samenvatte: Waarom we af moeten van de mythe dat de grootste partij de premier mag leveren - Er bestaat geen enkele staatsrechtelijke bepaling die zoiets stelt, maar belangrijker nog: de race om het premierschap verleidt kiezers tot ongewilde keuzes. €0,15

Maar een ontbreekt wat mij betreft nog een cruciale stap.

+Read more...

Het is ook goed mogelijk dat de Tweede Kamer een premier kiest die niet afkomstig is uit een partij.

Normaal gesproken doet Sammy van Tuyll mee met verkiezingen als kandidaat voor zijn partij de Liberaal Democratische Partij.

2017-02-24